Η καταδίκη της εταιρείας έλαβε υπ’ όψη τις εισηγήσεις του εισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία τόνισε πως η στάση της εταιρείας «προσέβαλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Εκτός από το πρόστιμο των 70.000 ευρώ, η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει 2.000 ευρώ αποζημίωση σε καθέναν από τους τρεις μηνυτές και ένα ευρώ στην Ένωση Παραλύτων της Γαλλίας (APF).
«Είναι μία απόφαση που πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο», τόνισε ικανοποιημένος ο Πατρίκ ντε λα Γκρανζ, συνήγορος των τριών μηνυτών και της Ένωσης Παραλύτων, που αποτελούσαν τους πολιτικούς ενάγοντες.
«Το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχει πρόσχημα περί ασφάλειας που να προέχει. Πρόκειται για καταδίκη ενός συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου, αυτού του χαμηλού κόστους, με τις μειώσεις στα κόστη, στόχος του οποίου είναι να υπάρχει το λιγότερο δυνατό προσωπικό», σχολίασε ο δικηγόρος.
«Είμαστε απογοητευμένοι και θλιμμένοι», αντέδρασε ο συνήγορος της EasyJet Φιλίπ Βαν Μελέν. «Η εταιρεία αρνείται πως είχε οποιαδήποτε πρόθεση να κάνει οποιουδήποτε τύπου διάκριση. Εμείς κάναμε σεβαστούς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», τόνισε.
Η EasyJet είχε αρνηθεί στους τρεις ενάγοντες να επιβιβασθούν σε αεροσκάφη της στο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ στις 12 Ιανουαρίου 2009 και στις 9 και 19 Νοεμβρίου 2008. Η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία είχε επικαλεσθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των πτήσεων.
Η εταιρεία πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο Μάρτιο και από δικαστήριο στο Παρίσι για παρόμοια υπόθεση.
Post a Comment