Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Πώς να τρέχετε... πιο γρήγορα




Αν είστε από εκείνους που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις για το τρέξιμο, το επόμενο πράγμα που πιθανόν να έχετε στο μυαλό σας είναι η ταχύτητα! Δείτε πώς μπορείτε να την αυξήσετε…

Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα οικονομικό, που μας φέρνει κοντά στη φύση και βελτιώνει την υγεία μας. Τα οφέλη που αποκομίζουμε από το τρέξιμο, το κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες μεθόδους αερόβιας άσκησης. Η δύναμη, η αντοχή και η συγκέντρωση, είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας καλός αθλητής τρεξίματος. Αν είστε από εκείνους που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις γι’ αυτό το άθλημα, το επόμενο πράγμα που πιθανόν να έχετε στο μυαλό σας είναι η ταχύτητα!

Αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το πόσο γρήγορα τρέχει κανείς, είναι θέμα που ορίζεται από τη γέννησή του. Κι όμως, υπάρχουν πολλές τεχνικές και χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε όλοι να τρέχουμε γρηγορότερα…

1. Αυξήστε την ταχύτητα αναπνοής σας

Πολλές φορές, ο μόνος λόγος που τρέχετε αργά είναι επειδή η πρόσληψη οξυγόνου δεν είναι επαρκής. Έτσι, το σώμα δεν ανεφοδιάζεται με φρέσκο οξυγόνο, όταν το χρειάζεται περισσότερο. Ο μόνος τρόπος να το καταφέρετε είναι να αυξήσετε το ρυθμό της αναπνοής σας, έτσι ώστε οι μυς να τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο, που θα τους βοηθά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Μπορείτε επίσης να κάνετε μερικές ασκήσεις αναπνοής ή γιόγκα, που θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

2. Τρέξτε με τη σωστή στάση του σώματος

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επιστήμη όσον αφορά στο τρέξιμο και ότι απλά γίνεται φυσικά. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη παρανόηση. Το τρέξιμο απαιτεί να έχουμε μια κατάλληλη στάση του σώματός μας. Πρέπει να κατεβάζουμε το πόδι μας στη θέση του μεταταρσίου και να μεταφέρουμε το τράνταγμα στην κνήμη.

Προσπαθήστε να κάνετε το βηματισμό πιο ανάλαφρο αποφεύγοντας να πέφτετε με τις φτέρνες. Με πρακτική, θα μπορέσετε να επιτύχετε το σωστό βηματισμό που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά και για μεγαλύτερες αποστάσεις. Θα πρέπει να προσπαθείτε να τρέχετε με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός, με το σαγόνι σας προς τα κάτω και το κεφάλι ακίνητο.

3. Εναλλαγές στο ρυθμό

Το τρέξιμο με σταθερή ταχύτητα, θα κάνει το σώμα σας να συνηθίσει στον ίδιο ρυθμό. Αυτό μπορεί να είναι αναποτελεσματικό για την προπόνησή σας, καθώς το σώμα σας θα επαναπαυτεί και δε θα προσπαθήσει για παραπάνω. Η φυσική σας ταχύτητα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι τρέχετε με διαφορετικό ρυθμό σε διάφορες προπονήσεις σας.

4. Τρέχετε με κάποιον που τρέχει πιο γρήγορα

Το μυαλό αγαπά πάντα τις προκλήσεις. Βλέποντας κάποιον να τρέχει πιο γρήγορα από όσο εσείς μπορείτε, η ανταγωνιστική φύση σας θα σας κάνει να τρέξετε πιο γρήγορα, προσπαθώντας να τον φτάσετε. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το ρυθμό του και να παρακολουθείτε την κίνηση των ποδιών του για να τελειοποιήσετε την τεχνική σας.

5. Αλλαγή στη συχνότητα

Το τρέξιμο σε μια σταθερή καθημερινή απόσταση δεν συνιστάται. Δεν πρέπει να τρέχετε περισσότερες από 5-6 ημέρες την εβδομάδα. Και κάθε προπόνηση δε θα πρέπει να είναι ίδια. Μπορείτε μια μέρα να κάνετε γρήγορα μικρές αποστάσεις και μια άλλη μακρινές αποστάσεις και πιο αργά. Στην πραγματικότητα, μεταβάλλοντας την απόσταση σε ένα συνολικό πρόγραμμα προπόνησης, κάνετε την άσκηση πιο ενδιαφέρουσα.

6. Μην κάνετε μεγάλα βήματα

Για να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι δρομείς προσπαθούν να κάνουν μεγάλο διασκελισμό. Κάθε φορά που γίνεται αυτό όμως, το μπροστινό πόδι πηγαίνει πολύ μπροστά ενεργώντας ως φρένο. Κρατήστε λοιπόν το διασκελισμό σας φυσιολογικό και προσπαθήστε να αυξήσετε το ρυθμό σας

7. Ξεκουραστείτε

Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε μία ημέρα την εβδομάδα, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να ανακάμψει και να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού.

8. Προπόνηση σε κλίση

Ένας πολύ καλός τρόπος για σωματική και πνευματική δύναμη είναι να κάνετε μερικές προπονήσεις σε σημεία με κλίση. Βρείτε έναν απότομο λόφο με ένα προσεγμένο μονοπάτι και ανεβείτε το τρέχοντας. Η ανάβαση στο λόφο (ενάντια στη βαρύτητα) είναι πιο κουραστική, ενώ όταν τρέχετε σε επίπεδες εκτάσεις, η ταχύτητα αυξάνει φυσικά.

9. Χάστε βάρος

Όσο λιγότερα κιλά είστε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να τρέχετε, ενώ το τρέξιμο γίνεται πιο δύσκολο όταν κερδίζετε βάρος. Αντίθετα, το να είστε λιγότερα κιλά από το φυσιολογικό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την υγεία σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε φυσιολογικό βάρος, ανάλογα με το ύψος σας.

10. Δυναμώστε το σώμα σας

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ενός γρήγορου δρομέα, είναι ο δυνατός κορμός. Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις με βάρη, pilates, ή ασκήσεις γιόγκα για να ενισχύσετε τους μυς του σώματός μας.

Όπως και με οποιοδήποτε άθλημα αντοχής, «το να κάνετε απλά περισσότερο», μπορεί να οδηγήσει σε κούραση ή τραυματισμούς. Με τις παραπάνω συμβουλές όμως και με λίγη υπομονή, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας με ασφάλεια.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...