Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Προτείνουν μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


Με το επιχείρημα ότι τα κονδύλι έχουν μειωθεί δραματικά, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων ζητούν να απορροφήσουν τους μισούς συγκριτικά με πέρυσι φοιτητές.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις τους δεν εισακουστούν, τότε, όπως υποστηρίζουν, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των σπουδών.


Οι διοικήσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", έχουν αρχίσει να στέλνουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας για τον φετινό αριθμό των εισακτέων και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας ζητούν να απορροφήσουν τους μισούς φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

"Κάθε χρόνο ζητάμε συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και τελικά παίρνουμε πολλαπλάσιους", αναφέρουν πρυτάνεις, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα κονδύλια προς τα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως έχουν "ψαλιδιστεί" οι θέσεις των συμβασιούχων και προσθέτουν ότι οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό γίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην εισήγησή της προς το υπουργείο ζήτησε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να δεχτεί συνολικά 1.862 φοιτητές ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 3.708 φοιτητές από τη γενική σειρά και τις ειδικές κατηγορίες.

Εάν μάλιστα στον αριθμό των εισακτέων του 2011 προστεθούν σε αυτούς και όσοι εγράφησαν από κατατακτήριες, λόγω σοβαρών ασθενειών κλπ., τότε ο αριθμός μεγαλώνει και άλλο.

Στο 50% φτάνει η μείωση που ζητάει και η διοίκηση του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβριο εισήχθησαν 6.515 φοιτητές, ενώ για φέτος η πρόταση είναι να μην ξεπεράσουν τους 3.000.

Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι φετινοί φοιτητές θα πρέπει να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 2.000. Έτσι, από τους 6.381 που απορροφήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, προτείνει να εισαχθούν μόλις 4.370.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένα κεντρικά ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πειραιά, το οποίο στην εισήγηση που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα μπορέσει να εκπαιδεύσει μόλις 890 σπουδαστές, από 1.800 που εισήχθησαν πέρυσι.

Σημαντική μείωση αναμένεται να υπάρξει στον αριθμό των εισακτέων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, κάτι που ζήτησε και η τρόικα μέσα από το τελευταίο Μνημόνιο.

Χιλιάδες υποψήφιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αριστούχοι, έχουν κάθε χρόνο στην κορυφή των προτιμήσεών τους ένα από τα ανωτέρω τμήματα, προσβλέποντας στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς πλέον οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. "Ψαλίδι" αναμένεται να μπει και σε σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο, όπως παιδαγωγικές και οι λεγόμενες "καθηγητικές".

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στο "Έθνος" ότι ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...