Ανοδική τάση ακολουθεί θερμοκρασία των ωκεανών με βάση μια νέα έρευνα που συνέκρινε τις σημερινές θερμοκρασίες των ωκεανών με εκείνες που είχαν μετρηθεί στη δεκαετία του 1870.
Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια σύγκριση των ωκεάνιων θερμοκρασιών που λαμβάνει ως σημείο αναφοράς το ιστορικό ταξίδι του βρετανικού πολεμικού πλοίου «Challenger» την περίοδο 1872-76.
Η μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για την κλιματική αλλαγή «Nature Climate Change», με επικεφαλής τον ωκεανογράφο Ντιν Ρέμιτς, δείχνει ότι από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα υπάρχει μία μέση άνοδος 0,33 βαθμών Κελσίου στα στρώματα των ωκεανών έως βάθος 700 μέτρων και 0,39 βαθμών σε βάθος 366 μέτρων.
Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στην επιφάνεια των ωκεανών όπου φθάνει τους 0,59 βαθμούς, ενώ μειώνεται στους 0,12 βαθμούς Κελσίου σε βάθος 900 μέτρων. Η διαχρονική άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στον Ατλαντικό από ό,τι στον Ειρηνικό ωκεανό.
H καταγραφή των σύγχρονων θερμοκρασιών στους ωκεανούς έγινε με τη βοήθεια θαλάσσιων ρομπότ, τα οποία συνεχίζουν το έργο της καταγραφής στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Αργώ», που ξεκίνησε το 2004. Οι επιστήμονες είχαν στο παρελθόν υπολογίσει ότι σχεδόν το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας, η οποία έχει προστεθεί στο κλιματικό σύστημα της Γης από τη δεκαετία του ΄60 έως σήμερα, έχει αποθηκευθεί στους ωκεανούς.
Η νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, δείχνει ότι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών ξεκίνησε πολύ πριν τη δεκαετία του ΄60, ήδη από τον 19ο αιώνα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη μετά τη βιομηχανική επανάσταση.
Μολονότι τα στοιχεία θερμοκρασίας που είχε καταγράψει το πλοίο «Challenger» στη δεκαετία του 1870, προέρχονταν από 300 μόνο σημεία της υδρογείου, θεωρούνται αρκετά για να αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς και σύγκρισης με τις σημερινές ωκεάνιες θερμοκρασίες, οι οποίες πλέον καταγράφονται από το πρόγραμμα «Αργώ» κάθε δέκα ημέρες μέσω περίπου 3.500 θαλάσσιων αισθητήρων και ρομπότ.
Η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη σταδιακή άνοδο της στάθμης των θαλασσών.
Post a Comment