Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ρεβεγιόν στον Κορυδαλλό...



Οι VIP της 6ης πτέρυγας των φυλακών


Κάθε εβδομάδα στα δύο προγραμματισμένα επισκεπτήρια έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζεύεται κόσμος. Συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους. Κάποιοι από αυτούς φέρνουν ρούχα για τους τρόφιμους, άλλοι πάλι όχι. Πρόκειται για τους επισκέπτες της 6ης πτέρυγας, γνωστής και ως VIP, όπως αποκαλείται τον τελευταίο καιρό.

Οι επισκέπτες δίνουν τα στοιχεία τους, ελέγχονται και μπαίνουν στον Κορυδαλλό. Μόλις περάσουν τη μεγάλη σιδερένια πόρτα που οδηγεί στον προθάλαμο, ουσιαστικά έχουν φτάσει.

Όμως, οι επισκέπτες τους θα δουν τους συγγενείς τους την περίοδο των εορτών λίγο παραπάνω. Όχι λόγω εξαιρέσεων λόγω της παλαιότερης ισχυρής θέσης τους, αλλά επειδή κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι προγραμματισμένες έξτρα επισκέψεις για όλους τους κρατούμενους, όπως ορίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι επώνυμοι όμως των φυλακών θα περάσουν τις γιορτές φέτος πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι πολύ πιθανό ο Άκης Τσοχατζόπουλος να αναπολεί τα ταξίδια του στο Παρίσι. Εκεί περνούσε αυτές τις μέρες άλλωστε με την σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, που κρατείται στις γυναικείες φυλακές.

Ο Λάκης Γαβαλάς πάλι παραμένει ήρεμος και εξοικειωμένος πια, γράφει, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, το βιβλίο του ενώ ο Γιώργος Σαχπατζίδης έχει έτοιμο το εκκλησάκι για τη λειτουργία, για την τέλεση της οποίας θα συμβάλλει και ο κρατούμενος, Μάκης Ψωμιάδης. Σε αυτήν τη λειτουργία αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη Τρίτη πρώην ισχυροί άνδρες της πολιτικής, επιχειρηματίες και στελέχη, έγκλειστοι σήμερα…

Οι VIP κρατούμενοι

Το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης στην ΣΤ’ πτέρυγα μεταφέρθηκε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Καταβεβλημένος και άρρωστος άκουγε τους συνηγόρους του στη μεγάλη αίθουσα όπου γίνονται οι συναντήσεις των κρατουμένων με τους νομικούς εκπροσώπους τους.

Ο επιχειρηματίας είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση λόγω του εγκλεισμού και αιτήθηκε, μέσω των συνηγόρων του, την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας.

Οι συγκάτοικοί του στο κελί, δηλαδή ο Λάκης Γαβαλάς, ο Γιώργος Σαχπατζίδης και ένας ακόμη (κελί τεσσάρων ατόμων) προσπάθησαν να τον κάνουν να νιώσει οικεία ως πιο… παλιοί.

Πληροφορίες του newsbeast.gr αναφέρουν ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δύσκολα εξυπηρετείται μόνος του. «Γολγοθάς για να πάρει το φαγητό του», λένε άνθρωποι των φυλακών ενώ δέχεται διαρκώς τη βοήθεια του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Πολλοί λένε ότι είναι υποβασταζόμενος και δυσκολεύεται να κινηθεί ενώ μετά βίας κουνά τα άνω άκρα του. Πληροφορίες αναφέρουν, χωρίς να επιβεβαιώνονται, ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να μεταφερθεί στην ψυχιατρική κλινική. Πάντως, περιμένει πως και πως την ημέρα που θα τον επισκεφθεί η σύζυγός του, Κατερίνα.

Στο κελί τους υπάρχει τηλεόραση. Παρακολουθούν τα πάντα και ενημερώνονται. Μιλούν μεταξύ τους, συζητούν, σχολιάζουν τα τεκταινόμενα και έχουν τις ασχολίες τους.

Όποτε ο Λάκης Γαβαλάς δεν γράφει, λένε οι πληροφορίες, γυμνάζεται και βλέπει τηλεόραση ενώ μιλά και στο τηλέφωνο με διάφορους φίλους του.

Δίπλα από το κελί τους είναι αυτό που διαμένει ο Άκης Τσοχατζόπουλος μαζί με άλλους δύο κρατούμενους.

Παρακολουθεί την επικαιρότητα, βλέπει τηλεόραση, γράφει σημειώματα και διαβάζει τις εφημερίδες. Μένει στο «άγιο κελί», όπως το χαρακτηρίζουν. Εκεί που έμενε παλαιότερα ο ηγούμενος Εφραίμ. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή του εγκλεισμού του με τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο τους πλέον μιλάνε και υπάρχουν μέρες (επιτρέπεται στους κανονισμούς των φυλακών) που συναντιούνται αλλά λίγοι γνωρίζουν (και φυσικά δεν μιλούν!) για τις μεταξύ τους συνομιλίες…

Εκείνη πάλι από τις γυναικείες φυλακές, ζητά, μέσω των δικηγόρων της, διαρκώς την αποφυλάκισή της, για να βρεθεί, όπως ισχυρίζεται, δίπλα στην οικογένειά της.

Στην ΣΤ’ πτέρυγα διαμένουν εδώ και κάποιο καιρό, ο Μάκης Ψωμιάδης και ο γιος του, Σταύρος μαζί με τον Γιάννη Σμπώκο. Οι δύο μεταφέρθηκαν εκεί μετά από επεισόδια με μουσουλμάνους στην πέμπτη πτέρυγα όπου και έμεναν.

Ο Μάκης Ψωμιάδης που πιστεύει στο Θεό και προσεύχεται ασχολείται με την εκκλησία. Είχε παραγγείλει λουλούδια, ανέλαβε τον στολισμό της εκκλησίας της φυλακής για τον εορτασμό της γέννησης της Θεοτόκου. Κάτι που έκανε και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ελευθερίου, στην οποία και παραβρέθηκε. Πολλές φορές μάλιστα απολαμβάνει τον ελληνικό καφέ του στο καφενείο των φυλακών ενώ περνά πολύ ώρα με το γιο του κουβεντιάζοντας.

Στη ΣΤ’ πτέρυγα βρίσκεται και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Διαβάζει περιοδικά, εφημερίδες, ενημερώνεται για τα τρέχοντα. Πολλές φορές κάθεται στο γραφείο, το οποίο πρέπει, όμως να εγκαταλείψει όταν οι υπόλοιποι συγκρατούμενοί του έχουν συναντήσεις με τους δικηγόρους τους. Κρατά τυπικές σχέσεις με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Οι συνήθειες της ΣΤ’ πτέρυγας

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή, στην ΣΤ’ πτέρυγα επικρατεί ησυχία. Το κτίριο μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από τη χλιδή, όμως, είναι λίγο πιο καθαρό από τους υπόλοιπους χώρους.

Το ημερήσιο πρόγραμμα των επώνυμων τροφίμων αρχίζει τυπικά περίπου στις 7.30 το πρωί, οπότε και ανοίγουν τα κελιά. Κάποιοι ξυπνούν για το πρωινό τους ενώ κάποιοι άλλοι σηκώνονται αργότερα και εμφανίζονται στους κοινόχρηστους χώρους. Τα κελιά κλειδώνουν μετά το μεσημεριανό, που δίνεται στις 12:00. Και αργότερα ανοίγουν πάλι για τη μέτρηση και το βραδινό.

Οι κρατούμενοι σε αυτή την πτέρυγα, μπορούν να παραγγέλνουν διάφορα φαγητά, λένε άνθρωποι εκ των έσω. «Δεν αναγκάζουν τους υπαλλήλους των φυλακών», αναφέρουν οι γνωρίζοντες «αλλά επειδή έχουν χρήματα στην καρτέλα τους, πληρώνουν για τις επιθυμίες τους». δεν είναι τυχαίο ότι παραγγέλνουν σουβλάκια και πίτσες απ’ έξω, πίνουν τον καφέ τους στο καφενείο και ακούν, πολλές φορές τα ανέκδοτα του «Μάκαρου».

Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων υπάρχουν έκτακτα επισκεπτήρια με εντολή και διαταγή του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Όταν αλλάζει ο χρόνος, ανοίγουν όλα τα κελιά των φυλακών και κλείνουν περίπου στις 3 ή 4 το πρωί. «Ίσα ίσα να πουν χρόνια πολλά οι κρατούμενοι, να πάρουν τηλέφωνα στους συγγενείς τους και στη συνέχεια να επιστρέψουν στα κελιά τους», συμπληρώνουν. Για να καταλήξουν ότι «οι πιο μοναχικοί άνθρωποι είναι οι υπάλληλοι που βρίσκονται τέτοιες μέρες μακριά από τις οικογένειές τους».

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...