Πώς περνούν τις γιορτές σε άλλες χώρες του κόσμου;
Ολλανδία
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «Sinterklaas», καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus ή αλλιώς Αϊ-Βασίλης, είναι μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη φιγούρα που γιορτάζεται κυρίως στις Κάτω Χώρες (είναι γνωστός και ως The Good Holy Man). Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμάνι η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου (φυσικά το έθιμο αυτό αναφέρεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της). Τις ημέρες που ακολουθούν ο Sinterklaas γυρίζει όλη τη χώρα πάνω σε ένα άσπρο άλογο μαζί με το βοηθό του, τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ). Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου.
Ισπανία
Σε όλα σχεδόν τα σπίτια στην Ισπανία υπάρχει μινιατούρα της φάτνης μέσα στην οποία ήρθε στον κόσμο ο Ιησούς. Η μικρή αυτή φάτνη λέγεται «naciemento». Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια τους στα μπαλκόνια ή στα παράθυρα.
Γερμανία
Οι Γερμανοί στολίζουν τα σπίτια τους με διάφορα παραδοσιακά στολίδια. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα φαναράκια που τοποθετούνται στα παράθυρα, αλλά και ένα στεφάνι από φύλλα με τέσσερα φυσικά κεριά, τα οποία τα ανάβουν κάθε Κυριακή του Δεκέμβρη. Ο Πατέρας των Χριστουγέννων (Weihnachtsmann) φέρνει τα δώρα αργά το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, μετά τη Λειτουργία. Ένα από τα μέλη της οικογένειας χτυπά ένα κουδούνι και καλεί τους υπόλοιπους να ανοίξουν τα δώρα. Ψάρι και χήνα είναι κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματα.
Ιρλανδία
Στην Ιρλανδία χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για κάλτσες κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες για να αφήσει μέσα ο Άγιος Βασίλης τα δώρα του. Αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα Guinness και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης όταν θα τους επισκεφτεί.
Ιταλία
Ένα κανόνι σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου! Τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά γλυκά και ξηρούς καρπούς. Στις 6 Ιανουαρίου αδημονούν τον ερχομό της γριάς La Befana, η οποία ψάχνει τον μικρό Ιησού και στην πορεία της αναζήτησής της αφήνει δώρα στα φρόνιμα παιδιά. Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση, η La Befana σκούπιζε το σπίτι της, όταν δέχτηκε την επίσκεψη των Tριών Mάγων, οι οποίοι πήγαιναν να συναντήσουν τον νεογέννητο Ιησού. Oι Tρεις Mάγοι της ζήτησαν να τους ακολουθήσει, αλλά η La Befana αρνήθηκε, διότι δεν είχε τελειώσει από το σκούπισμα του σπιτιού. Μετά όμως, μετανιωμένη, μάζεψε όσα δώρα μπορούσε και προσπάθησε να ακολουθήσει τους Tρεις Mάγους. Δυστυχώς δεν τους βρήκε ποτέ. Παρόλα αυτά, συνεχίζει ακόμη την αναζήτησή της για τον Xριστό, γι’ αυτό κάθε χρόνο αφήνει δώρα στα παιδιά. Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινάει στις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου (ημέρα των Θεοφανίων). Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, σημαντικό σύμβολο στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως, που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια.
Αγγλία
Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος στέκεται κάτω από ένα γκι ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Οι Άγγλοι τρώνε γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, για καλή τύχη. Σε μερικές βρετανικές περιοχές, μάλιστα, το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής.
Γαλλία
Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Père Noël.
Γιουγκοσλαβία
Οι Γιουγκοσλάβες γυναίκες τη μέρα του τραπεζώματος ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους σε περίπτωση που λερώσουν κάποιο, αφού θεωρείται ντροπή για το σαβουάρ βιβρ τους να λερώσει κάποιος προσκεκλημένος το τραπεζομάντηλο της οικοδέσποινας.
Ελβετία
Στην Ελβετία τα παιδιά περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά. Την τελευταία Πέμπτη πριν τα Χριστούγεννα τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ στα χέρια τους κρατούν τεύτλα με κεριά και πηγαίνουν στο σχολείο τους όπου τους περιμένουν ψωμιά και ζεστά λουκάνικα.
Κένυα
Γιορτάζουν με μπάρμπεκιου στις αυλές, ενώ στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.
Χαβάη
Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε χοιρινό, noodles και σολωμό, παίζοντας γιουκαλίλι τραγουδούν τα κάλαντα. Στη συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν το wind surf που συνήθως παίρνουν για δώρο.
Ιαπωνία
Μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί. Ωστόσο, οι Ιάπωνες έμαθαν τα Χριστούγεννα από τους δυτικούς και πλέον όχι μόνο τρώνε γαλοπούλα, αλλά στολίζουν και χριστουγεννιάτικο δέντρο! Τα δώρα όμως τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια ιαπωνική θεότητα. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού του φυσικά και τα βλέπει όλα.
Post a Comment