Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Στο δρόμο του μνημονίου η Κύπρος



Τα χνάρια της Ελλάδας ακολουθεί η Κύπρος στο δρόμο προς το μνημόνιο με το ύψος του δανείου, τη βιωσιμότητα του χρέους και το πλήθος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, να αποτελούν αγκάθια στις συζητήσεις Λευκωσίας - Βρυξελλών - Ουάσιγκτον.


«Συνεργαζόμαστε με εποικοδομητικό πνεύμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ολοκληρώσουμε την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους», επεσήμανε χθες μετά το τέλος του ecofin ο επίτροπος Ρεν, δίνοντας για πρώτη φορά τη δέουσα βαρύτητα σε μια παράμετρο που μπορεί να καθορίσει τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα. Βεβαίως διάσωση της Κύπρου άνευ ΔΝΤ δεν νοείται εκ των κανόνων των μηχανισμών διάσωσης και ως γνωστόν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε διασώσεις χωρίς εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητα του χρέους σε ένα δεδομένο χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας η Κρ. Λαγκάρντ επικοινώνησε με τους 17 υπουργούς του Eurogroup μέσω βιντεοκλήσης και έριξε στο τραπέζι την ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από τον ESM, αναφέρει πηγή του Συμβουλίου με καλή γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup. Βεβαίως κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί «δεν γνωρίζει η κ. Λαγκάρντ ότι τέτοιο μέσο δεν υπάρχει ακόμα;» Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται εγγύτερα σε κάτι που μεταφέρει στο Real.gr άλλη, διπλωματική αυτή τη φορά πηγή: «η Κρ. Λαγκάρντ υπενθύμισε στους 17 την δέσμευση που έχουν αναλάβει, να σπάσουν το φαύλο κύκλο τραπεζικών διασώσεων και κρατικών ελλειμμάτων, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτό δεν θα ισχύσει για την Κύπρο». Επί της ουσίας η Κρ. Λαγκάρντ έβλεπε το ναυάγιο που θα γινόταν μια μέρα μετά στο ecofin και προσπάθησε να τραβήξει τα λουριά, έχοντας στο μυαλό της μάλλον την Ισπανία.

Προς το παρόν, το ακριβές ποσό που θα πρέπει να δανειστεί η Λευκωσία δεν έχει γίνει γνωστό. Στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές τις επόμενης η PIMCO θα δώσει μια ενδιάμεση και όχι τελική εκτίμηση για το τι χρειάζονται οι τράπεζες και οι εταίροι θα το αποτιμήσουν στις 13 Δεκεμβρίου σε έκτακτο Eurogroup.

Πηγές που σχετίζονται με την προετοιμασία των συζητήσεων στο Eurogroup έχουν ήδη εκτιμήσει ότι μιλάμε για ένα συνολικό δάνειο ίσο με το 100% του κυπριακού ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 17 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 9,5 είναι για τις τράπεζες, 1,5 δισ. για το τρέχον έλλειμμα και 6 δισ. για την ανακύκλωση του υπάρχοντος δημοσίου χρέους καθώς η χώρα έχει βρεθεί πλέον εκτός αγορών. Αν το πρόγραμμα είναι τριετές τότε στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2015 θα αγγίζει το 140% στη χειρότερη το 170%. Τίποτα από τα δύο δεν είναι βιώσιμο.

Ως εκ τούτου οι λύσεις της κυπριακής εξίσωσης δεν διαφέρουν πολύ από αυτές της ελληνικής. Ή κάποιες τράπεζες θα συγχωνευτούν και κάποιες άλλες θα κλείσουν, ή θα γίνει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους νωρίς (αλλά τότε οι αγορές θα αρχίσουν να πετάνε στην ευρωζώνη ντομάτες) ή θα απαιτηθεί η σκληρότερη προσαρμογή - συνοδεία ύφεσης και ανεργίας για χρόνια - ή θα γίνουν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η Κύπρος εντός προγράμματος δεν θα θυμίζει σε λίγα χρόνια σε τίποτα την Κύπρο εκτός προγράμματος.

Διάγγελμα Χριστόφια

«Επώδυνη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε τηλεοπτικό διάγγελμα του την καταρχήν συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα. «Από τη μια είχαμε να αντιμετωπίσουμε την υπόσκαψη από τις συνεχείς δυσφημιστικές επιθέσεις που δεχόταν η χώρα μας στο διεθνή Τύπο. Από την άλλη, στο εσωτερικό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή άσκηση πίεσης για να υπογραφεί άρον-άρον το μνημόνιο» είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε σκληρά.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...