Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τι θα φάμε μετά το μεθύσι



Η διατροφική αντιμετώπιση του «hangover»

Το γνωστό σε όλους μας «hangover» ορίζεται μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσάρεστα συμπτώματα (έντονο πονοκέφαλο, τρέμουλο, ναυτία, διάρροια και αίσθημα κούρασης, μειωμένη επαγγελματική και γνωστική απόδοση) και συμβαίνει μετά από κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε τη διατροφή σας την ημέρα μετά το μεθύσι, έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα το συντομότερο δυνατόν. Ας δούμε τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφύγουμε την ημέρα αυτή.

Νερό και ισοτονικά ποτά: Το αλκοόλ έχει έντονη διουρητική δράση. Μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ σημαντικό να πιούμε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να αποτραπεί η πιθανή αφυδάτωση.

Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και έτσι συμβάλουν να αναπληρωθεί πιο γρήγορα η απώλεια ηλεκτρολυτών

Στεγνά τρόφιμα και όχι λιπαρά και τηγανιτά: Είναι πολύ πιθανόν την ημέρα μετά το μεθύσι να έχετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Ενδείκνυται να καταναλώσετε στεγνά τρόφιμα πχ κράκερ, φρυγανιές και τοστ, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Αυγά: Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το ήπαρ σας πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και δυσκολεύεται να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες πχ. ψωμί, μακαρόνια, μέλι αντιμετωπίζεις την πιθανή ήπια υπογλυκαιμία που μπορεί να έχει προκληθεί .

Μπανάνα και μέλι: Τέλος, τρώγοντας μπανάνα και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αναπληρώνεις τις απώλειες μαγνησίου και άλλων ηλεκτρολυτών.

Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι και στα φρούτα, βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα.

Πηγή: diatrofi.gr


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...