Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

H τιμή του πετρελαίου το 2013 μπορεί να απογειωθεί



Το 2012 η τιμή του πετρελαίου εκινείτο μεταξύ 92 και 125 δολαρίων το βαρέλι. Η «Russia Voice» ετοίμασε τη δική της πρόγνωση για τις πετρελαϊκές τιμές την επόμενη χρονιά. Το 2013 η μέση τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί περίπου στα 100 δολάρια, ωστόσο εάν εκραγεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο είναι δυνατόν να χτυπήσει και την «οροφή» των 200 δολαρίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα πάντα με τη Russia Voice.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2012 οι τιμές των ενεργειακών πηγών κινούνταν σε ευνοϊκό για την παγκόσμια οικονομία εύρος, χωρίς ισχυρές υποχωρήσεις και ανόδους. Ο αναλυτής του χρηματιστικού ομίλου «Καπιτάλ» Βιτάλι Κριουκόφ επισημαίνει:

Κατά μέσο όρο η τιμή του πετρελαίου πρέπει να αναμένεται στο επίπεδο των 100 δολαρίων. Αλλά νομίζω ότι οι διακυμάνσεις των τιμών θα είναι πολύ έντονες, καθώς τους τελευταίους μήνες ασκούν σημαντική επιρροή οι γεωπολιτικοί παράγοντες και την επόμενη χρονιά τίποτε δεν θα αλλάξει από αυτήν την άποψη.

Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν θα ισχύσει εάν η κατάσταση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή τεθεί εκτός ελέγχου. Ο εμπειρογνώμονας της Nomos Bank Ντενίς Μπορίσοφ είναι πεπεισμένος ότι σε αυτήν την περίπτωση το πετρέλαιο είναι σε θέση να σπάσει ρεκόρ στην τιμή του:

Οι εκλογές στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν και τώρα το ιρανικό ζήτημα μπορεί ξανά να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Εάν εξελιχθούν τα πλέον αρνητικά σενάρια, οι τιμές μπορούν να συμπεριφερθούν απρόβλεπτα και να ανυψωθούν έως και τα 200 δολάρια.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που καθορίζει την τιμή του πετρελαίου, θα αποτελέσει η επενδυτική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του κόσμου στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ο ειδικός Βιτάλι Κριούκοφ επισημαίνει:

Πρόκειται κυρίως για σχέδια εξόρυξης λιθανθρακικού πετρελαίου και θα ασκήσουν ισχυρή επίδραση σε μακροπρόθεσμη βάση. Μέχρι στιγμής δεν αναμένω ότι θα έχουν μεγάλη επιρροή στην τιμή του πετρελαίου το 2013. Υπάρχει μια τάση, που συνδέεται με το ότι οι ΗΠΑ μειώνουν την εισαγωγή πετρελαίου και αυξάνουν τη δική τους εξορυκτική παραγωγή, η οποία ωστόσο θα καλύπτει τις μόνιμες διακοπές στην παροχή πετρελαίου από τις εμπόλεμες ζώνες.

Εκτός αυτού, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, οι ΗΠΑ δραστήρια αναπτύσσουν προγράμματα για την εξόρυξη λιθανθρακικού πετρελαίου, πράγμα, που καλύπτει τις εσωτερικές τους ανάγκες. Ωστόσο η Ευρώπη, κατά τη γνώμη του ειδικού της Nomos Bank Ντενίς Μπορίσοφ δεν μοιάζει να απειλείται από την «λιθανθρακική επανάσταση»:

Από την αρχή οι λιθανθρακικές προοπτικές της Ευρώπης έμοιαζαν λιγότερο ελκυστικές λόγω των περίπλοκων ρυθμίσεων στα θέματα γης. Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού στην Ευρώπη είναι μεγάλη και πηγάδια για το λιθανθρακικό αέριο απαιτούνται πάρα πολλά. Η έξοδος της ExxonMobil από τα σχετικά προγράμματα στην Πολωνία αποτέλεσαν ένα πειστικό σημάδι, για το ότι τα λιθανθρακικά σχέδια εξόρυξης δεν θα επεκταθούν μαζικά στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές εταιρείες ενισχύουν την επιρροή τους στη διεθνή αγορά υδρογονανθράκων. Ειδικότερα η Rosneft, η οποία το 2013 θα ολοκληρώσει τη συμφωνία για την αγορά μετοχών της ΤΝΚ-ΒΡ, θα καταστεί η μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς τα μεγέθη των αποθεμάτων και την ημερήσια εξόρυξη. Κατά τη γνώμη των αναλυτών η εταιρεία θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις της, όταν αρχίσει η θαλάσσια εξόρυξη στη ρωσική υφαλοκρηπίδα. Και αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι μόνο θέμα χρόνου.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...