Στα 18 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς διαρρεύσει, ανεβάζουν τραπεζικές πηγές τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για τα οποία έχει αποφασιστεί να «κουρευτούν» στο πλαίσιο του PSI+.
Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο που αλλάζει τα έως σήμερα δεδομένα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο εγχώριο τραπεζικό κλάδο από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Οι έως τώρα ισορροπίες, βάση των απομειώσεων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ύψους άνω του 70% σε όρους παρούσας αξίας και από τη διαγνωστική μελέτη της Blackrock για τα επισφαλή δάνεια, ανατρέπονται.
Οι τελικές ζημιές από αυτήν την κατηγορία δανείων θα εξαρτηθούν από το ποσοστό των διαγραφών που θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF).
Ευνοημένες στην προκειμένη περίπτωση είναι οι τράπεζες με μικρή έκθεση σε χορηγήσεις προς προβληματικές ΔΕΚΟ.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Eurobank τη Δευτέρα στην οποία επισημαίνεται ότι τα δάνεια που ενδεχομένως να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο «κούρεμα» δεν ξεπερνούν τα 335 εκατ. ευρώ, ενώ μικρά είναι σύμφωνα με πληροφορίες και τα αντίστοιχα μεγέθη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι οι συσχετισμοί των ζημιών στο υπό ακύρωση ντιλ μεταξύ Alpha Bank και Eurobank αλλάζουν μετά από αυτήν την εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της πρώτης είχε ζητήσει νωρίτερα την αλλαγή των όρων της αρχικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί, επικαλούμενη δυσανάλογες επιπτώσεις μεταξύ τους από το PSI.
Η ανακοίνωση των πλάνων
Οριστική εικόνα για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, στη βάση των οποίων θα καταστρώσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα, θα έχουν οι τραπεζίτες μετά την επίδοση του σχετικού πορίσματος σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος προς τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η εγχώρια νομισματική αρχή λαμβάνοντας υπόψιν τις απομειώσεις από την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το «κούρεμα» στα λοιπά δάνεια προς το δημόσιο, τις προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργηθούν για τις επισφάλειες σε βάθος τριετίας και τα ενδελεχή επιχειρηματικά σχέδια των επόμενων που της έχουν υποβληθεί, θα αποστείλει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά το «λογαριασμό» για τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν ώστε μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) του τραπεζικού συστήματος να βρίσκεται πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%.
Κατά τη διαδικασία κατάρτισης των πλάνων κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πρέπει να σχεδιαστούν βάση αυτών των υποδείξεων, οι διοικήσεις των τραπεζών θα ξαναμετρήσουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν όλα τα εφικτά εναλλακτικά σενάρια, από την διατήρηση αυτόνομης πορείας τους έως την αναζήτηση συμμαχιών με άλλα εγχώρια ή ξένα πιστωτικά ιδρύματα.
tovima
Post a Comment